A fehér menyasszonyi ruha története

Sziasztok !

Találtam egy cikket arról, hogy jött divatba a fehér menyasszonyi ruha, ezt most meg szeretném veletek is osztani , így kiemeltem a cikkből a lényeget:

A fehér menyasszonyi ruha története:

˝Azt tartják, hogy a menyasszonyi ruha azért fehér, mert a tisztaságot és szüzességet jelképezi. Legalábbis ezt gondolják az emberek, viszont a közhiedelmekkel elég gyakran előfordul, hogy köszönő viszonyban sincs a valósággal. A fehér menyasszonyi ruha csak a második világháború után terjedt el igazán széles körben.

A középkorban már maga a menyasszonyi ruha kifejezés is értelmezhetetlen volt. A csúcsarisztokrácia kivételével senkinek nem futotta egy olyan ruhára, amit életében csak egyszer vesz fel, a házasságkötése napján. A nők így egyszerűen a legszebb ruhájukban vonultak az oltár elé, és ha a színnel nagyon szimbolizálni akartak valamit, akkor sem a fehéret választották, hanem a kéket – ez volt ugyanis Szűz Mária színe, és vele a tisztaságé és hűségé is.

Fehér menyasszonyi ruha

Fehér menyasszonyi ruha

1840-ben történt egy olyan esemény amely hatással volt a fehér menyasszonyi ruha divatba jövetelére. Ezen esemény pedig Viktória brit királynő nevéhez fűződik, aki fehér ruhában ment hozzá Albert szász–coburg–gothai herceghez. Az indok itt az volt, hogy a királynő szerette a fehér színt. Ez az esküvő talán az egész 19. század legfontosabb PR-eseménye volt, az első, és eredeti „royal wedding”, ami óta a brit királyi házban az esküvők globális médiaeseménynek számítanak, lásd például Károly herceg és Diana, vagy a közelmúltból Vilmos herceg és Kate Middleton házasságkötését.

A később több mint 60 évig uralkodó, és szó szerint korszakalkotó királynő egy csapásra divatba hozta a hófehér, és lehetőleg selyemből készült menyasszonyi ruhát, amit persze sokáig csak a leggazdagabbak és az arisztokrácia tagjai engedhettek meg maguknak. Innentől már csak egy bő évszázadot kell előreugranunk, hogy a nagy gazdasági világválság és a második világháború után beköszöntő békeidőben a sokszorosára emelkedjen a házasságkötések száma. ” 

Az eredeti cikket az index.hu -n találjátok.
Fehér menyasszonyi ruha

Fehér menyasszonyi ruha