Hogyan válasszunk esküvőfotóst?

Hogyan válasszunk esküvőfotóst?

 

Hamarosan kimondjátok a boldogító igent. Ruha, cipő, sminkes, fodrász, virágos, dekoratőr, zenekar, vőfély, videós.. minden megvan, de valami hiányzik még? Igen, a fotós! Kell egyáltalán fotós? Na és milyen? Hol keressem? Google a barátom, de jesszus mennyiből kell választanom. Na és mi alapján tegyem? Mennyibe fog kerülni? ….

Régi Menyasszonyi ruha fotóSzámtalan kérdés felmerülhet bennetek ezzel kapcsolatban, kedves Menyasszony és Vőlegény. Kaphatsz válaszokat ismerősöktől, nemrég házasult barátoktól, de akár magától az esküvőfotóstól is.

 

Az esküvők megörökítése, csakúgy, mint maga a fotográfia igen nagy múltra tekint vissza, de elmondhatjuk, hogy a rohamos fejlődés ezt az ágazatot sem kerülte el. Eleinte a boldog párok felkeresték a fényképészmestert, majd hosszú órákon át, meredt pózban várták, hogy elkészüljön egyetlen fénykép a szép ruhákról, az izgatott arcokról. Manapság, a gombnyomásra működő világban már nincs szükség efféle türelemre és tortúrára, pofon egyszerű esküvőfotóst találni magadnak, aki minden igényednek megfelel majd. Vagy mégsem? Csokorba szedtem néhány fontos gondolatot, amely talán segítségetekre lehet.

 

 

                Találj fotóst! De Hogyan?

Létezik egy mondás, miszerint ebben az országban minden második ember fotós. Van benne valahol igazság, hiszen a technológiától csak néhány bankjegy választ el, ha megteheted, és megveheted, onnan már csak rajtad áll, hogy mit kezdesz vele. Nagyon sok menyasszonytól hallottam már, hogy köszönik szépen, annyi kiadásuk van már, hogy a fotóst megspórolnák – úgyis van az a barátjuk, azzal a nagy drága komoly géppel, ő ingyen elvállalja Nekünk. Rendben van, mosolyog ilyenkor az esküvőfotós, és nem megy bele a részletekbe, pedig igenis szükséges erről beszélni, mert ez az első és legnagyobb hiba amit véthetsz. Amikor visszanézitek majd a fényképeket, jogosan görbülhet le a szád – de hát ezek nem olyanok, mint amiket a facebookon láttam. Pedig jó gépe volt!

 

Kedves Menyasszony! Kíméld meg magad a – Bárcsak okosabb lettem volna – érzéstől, és tartsd be az első tanácsot amit adhatok: Ne spórolj a fotóson. Persze vannak olcsóbb, vannak drágább, és vannak egészen csillagászati áron dolgozó szakemberek is, a Te dolgod az, hogy először megcélozd mit is szeretnél. Húzz egy képzeletbeli vonalat, állj neki gyűjtögetni. Tölts le fényképeket, olyanokat amik megragadnak, elvarázsolnak és amelyeken magadat szeretnéd látni a saját fehér ruhádban. Állíts össze egy mappát, legyen az virtuális vagy papír mert ebből már tudni fogod, mik az elvárásaid. Ezután nekiállhatsz keresgélni. Nézz meg minél több fotóst. Kérdezősködj, facebookolj, kutakodj, hidd el: Minden bokorban ott fog csücsülni egy ember aki szívesen vállalná az esküvőd. Meg fogod találni azt a kört, akik várhatóan hozzák a szintet, amelyet elvártok majd. Hogyan tovább?

 

Kommunikáció – fontosabb mint hinnéd.

 

A fotográfus egy ember, majdnem biztos, hogy családja van, talán férje, felesége, gyerekei, de egy biztos, érzései és gondolatai lesznek. Az hogy milyen módon közelíted meg, rajtad áll – de vigyázz, a kommunikációd ugyanúgy nyomot hagy majd a fotósban, mint amilyen nyomot ő hagy benned. Ha van nyilvános telefonszáma, semmiképp se habozz, hívd fel. Ha csak elektronikus úton tudod elérni akkor levélben kell megkeresned. A legideálisabb mégis az, ha személyesen tudtok találkozni. Mindhárom esetben elengedhetetlen az, hogy emberként közelíts. Bár mindannyian tudjuk, hogy a pénz kardinális kérdés lehet ebben az esetben, fogadj el egy jó tanácsot: ne rohand le rögtön árajánlatért. Nem piacon válogatsz.

A „mennyiért vállalnád el”

típusú személytelen üzenetektől sajnos hamar kialakulhat egy nem túl megnyerő vélemény Rólatok. Nem árt, ha a nevén szólítod meg az illetőt. Először árulj el magadról néhány részletet, mutatkozz be, mondd el, hogyan találtál rá a munkáira és mi a véleményed. Miért pont Rá gondoltál. Nem kell eltitkolnod, hogy másoknál is érdeklődsz, ez természetes, de tiszteld meg azzal, hogy ha már tudod, nem Ő rá fog esni a választásod, akkor egy köszönőlevélben el is árulod ezt neki. Az első benyomás nagyon fontos, mindkét oldalról, ezért ne légy rest személyes találkozót kérni. Hidd el, nem fogod az idejét rabolni, hiszen a fotósnak is érdeke, hogy kellemes üzleti viszony alakuljon ki.

 

Honnan fogom tudni, hogy jó fotós?

Ha eljutottál a személyes találkozóig, akkor jó esélyed van rá, hogy megtalálod a tökéletes jelöltet. Egy kávé vagy tea fölött folytatott beszélgetés során sok dolog ki kell, hogy derüljön, ezért ne félj kérdezni és kérni. Egy valamirevaló fotós, szereti a kihívásokat, a különleges helyzeteket, az olyan eseményeket amelyek megörökítésével tapasztalathoz, és referenciamunkához juthat. A szakmában hatalmas a „verseny” így neki sem mindegy, hogy mit fog fényképezni de nagyon fontos, hogy tisztában legyen minden részlettel. Az esküvőfotózásban talán az a legnehezebb, hogy egyszeri és megismételhetetlen eseményeket kell megörökítenünk. Olyan pillanatok ezek amelyeket valódi minőségükben, ott, akkor, láthatatlan résztvevőként kell elcsenned a Nagy napról. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy a Te embered tisztában legyen a Nagy nap menetrendjével.

Én magam jegyzetelni szoktam,

mert egy szezon alatt több esküvő részleteit kell megjegyeznem. Ne nézz furcsán a fotósra ha mindent percre pontosan le fog körmölni, gondolj arra, hogy neki mindig egy, kettő, de akár tizenöt lépéssel előttetek kell majd járnia, hogy semmiről ne maradhasson le. Éppen ezért fontos, hogy a beszélgetés során megtudd, a fotós tisztában van e a szertartások rendjével, az esküvők általános menetével. A „majd improvizálunk” magatartás ezekben a helyzetekben nem elfogadható. Gondolj csak bele, milyen gyorsan történik egy polgári szertartás hivatalos része. Aláírás, gyűrűhúzás, csók és arra eszmélsz, hogy valakinek a felesége, férje lettél. Ha a fotós akkor kezdi el beállítgatni a gépét, már régen elkésett.

Gyömői Mystic Moment Esküvői Ruhakölcsönző : Menyasszonyi ruha fotózás

Gyömői Mystic Moment Esküvői Ruhakölcsönző : Menyasszonyi ruha fotózás részlet

 

Mi az a referencia?

Ha valaki hivatásszerűen, de legalábbis rendszeresen dolgozik esküvőkön akkor egészen biztos hogy rendelkezni fog referencia anyaggal. Ez azoknak a képeknek a gyűjteménye, amelyet Ő személy szerint érdemesnek ítél arra, hogy reklámozza magát vele. Ezeket nézve korábbi munkáiból fogsz tudni mazsolázni, és bár két egyforma esküvő nincs, a „gyűjteményt” nézegetve látnod kell majd, hogy kialakult stílussal dolgozik az illető. Három-négy anyagból már látni fogod, hogy a te képeid is körülbelül milyen színhatásokkal, milyen közelségből, milyen dinamizmusban fognak elkészülni – bár muszáj hozzátennem, az én véleményem szerint a jó fotós a párokhoz igazítja a munkáját, megismeri őket annyira, amennyire csak tudja, és tapasztalatai alapján azt fogja Nektek nyújtani, amit még talán Ti sem tudnátok előre megfogalmazni. Ne ijedj meg, ha a referencia anyagban nem találsz több ezer képet. Egy művész-lelkületű fotós biztosan kritikus a munkájával szemben és csak a számára legtökéletesebb képeket fogja beválogatni az anyagába. Ettől még nagyon fontos, hogy kitérjetek a technikai részletekre.

Gyömrő menyasszonyi ruhakölcsönző

Mit, mennyit, milyet?

Számszerűsíteni nagyon nehéz azt, hogy hány fényképet fogtok kapni de egy biztos: Hiába készül ötezer kép, majdnem biztos, hogy annak csak töredékét fogjátok megkapni. Miért? Azért, mert ezek az úgynevezett nyers képek. Egy adott helyzetben a fotósnak gyorsan és hatékonyan kell reagálnia ezért nagyon sok pillanatot meg fog örökíteni, de utómunkálatai során ezeket szakmai szempontok alapján megtizedeli majd. Csak a legjobb, a legfontosabb, a hibátlan kép fog bekerülni abból a ötezerből a végleges mennyiségbe. De gondolj bele, ezzel semmi gond nincs, hiszen ki az aki mosolyogva végigülné barátai ötezer darabos fotóvetítését, amelyen huszonöt kép szól egy valamiről. De az is biztos, hogy te sem tudnád fotókönyvbe, albumba rendezni – és lássuk be, teljesen fölösleges is lenne. Ettől függetlenül térjetek ki arra, hogy a megállapodásotokban lefixált összegért körülbelül mit, mennyit és milyen minőségben fogtok megkapni – így nem érhet kellemetlen meglepetés.

 

Kellemetlen részletek, apró-betűs rész.

Elérkezik a nagy napod. A pulzusod az egekben, az hiányzik a legkevésbé, hogy valaki felidegesítsen, és akkor betoppan a fotós reklámpólóban és horgász-sortban. Kényes kérdés, de nem elhanyagolható. Bár a mi oldalunkról a Ti nagy napotok egy munka, azért nem szabad elfelejtenünk, hogy egy nagyszabású ünnepélyes esemény is, ezért meg fogunk tisztelni azzal, hogy illő, alkalmas ruházatban jelenünk meg – az este folyamán akár át is öltözünk majd. Szerény véleményem szerint a profizmushoz az is hozzátartozik, hogy ez magától értetődő legyen. Nem merném kijelenteni, hogy egy hanyag ruházatban megjelenő kolléga rossz munkát fog végezni, de azért személyiségéről ezt azt elárul. Ilyen és ehhez hasonló apró-betűs részletek is meghatározzák azt, hogy a fotósotok hogyan áll a munkájához és Hozzátok.

 

Konkrét elképzeléseim vannak!

Esküvői fotózásNagyon jó, ha tudod, hogy mit akarsz de óvatosnak kell lenni, nehogy átlépj egy szakmai határt. Egészen biztos, hogy egy fotós sem fogja jó szemmel nézni, ha molekuláris szintű pontossággal megtervezed a munkáját, kitérve arra, hogy az adott pillanatban hova álljon, kit és milyen gyakorisággal örökítsen meg. Természetesen a külön kívánságoknak csak a józanész szab határt, ezért ha te azt szeretnéd, hogy az egyedi kivitelezésű karikagyűrűitek belsejébe gravírozott szöveg feltétlen jelenjen meg a képek közt, akkor erre nem fogunk Nemet mondani, de a túlirányított, katonás menyasszonyokkal nehezen jönnek ki a szolgáltatók. Ugyanakkor minden éremnek két oldala van, lehet, hogy fotósod tűnik túl katonásnak. Konkrét kikötésekkel és feltételekkel tűzdeli meg szerződését. Mi fér bele és mi nem?

Sajnos sok fotós szembesült már munkája során egészen megdöbbentő eseményekkel.

Leggyakoribb konfliktusok forrásai sajnos legtöbbször éppen a vendégek. Szinte minden lagzin akad egy tudálékos nagypapa, egy kötekedő tanú, vagy ha női fotósod van – egy illetlen, illuminált legjobb barát. Neked megrendelőként az is a feladatod, hogy a fotós munkájának feltételeit megteremtsd. Egyre többször hallani, hogy önjelölt fotós-vendégek rosszkor rossz helyen kapták elő a fényképezőgépüket, vagy a mobilokat, ezért a nagy pillanatok vagy nem sikerültek, vagy nem úgy, ahogy az elvárható lenne. Az Egyesült Államokban már régóta „divat” és hazánkba is hamar begyűrűző hagyomány lehet, hogy a mobilokat és kamerákat kitiltják, összegyűjtik, megőrzik a szertartások idejére. Erről nagyon megoszlanak a vélemények, de egy biztos – ha a fotósod kínlódik munkavégzése közben, vagy problémát jelez feléd arra érdemes megoldást találnod, ha neki nem megy, mert könnyen a képeitek bánhatják.

Esküvői fotózás 2

 

 

A kreatív fotózás

Hogyan válasszunk Esküvői FotóstA kreatív fotózás a Nagy nap egyik legfontosabb része. Ezek a képek lesznek azok amelyek a kandalló fölött lógnak majd, a nagymama csipketerítőjén állnak díszes képkeretben a polcon.. Ez a néhány fotó lesz az ami Csak a Tiétek. Gyönyörűnek, egyedinek és tökéletesnek kell látnotok, éppen ezért higgyetek el mindent amit ezzel kapcsolatban a fotósotok javasol majd. „20-25 perc elég lesz rá?” – kérdezi a menyasszony én pedig csöndben a kardomba dőlök. Ha valamin nem szabad spórolni, akkor Ez az! Sőt! Ha megtehetitek, külön napot szervezzetek rá. A vendéglátóhely parkja bizonyára nagyon szép, de amikor visszanézed az ott készült kreatív képeket, nem fog hiányozni a fenyőerdő? a vízpart, a csobogó, a múzeum égbe nyúló oszlopai, a kastély lépcsője? Igen. Megannyi lehetőség adódik – hazánkban is – határt csak a fotósod fantáziája szabhat. Bátran állj elő az ötlettel, mi pedig hálásan fogjuk támogatni. Felkészülten, türelemmel, nyugodt körülmények közt előre megtervezve egészen biztos, hogy tökéletes képek készülnek majd.

 

Egy szó mint száz:

Rengeteg mindenre kell odafigyelnetek, amikor belevágtok. Úgy érezheted, hogy minden teher a te válladat nyomja, ezért kérlek fogadd el utolsó tanácsomat, ami a segítségedre lehet: Bízz a szakemberekben, akiket gondosan választottatok ki, legyen az fotós, filmes, vőfély vagy zenész. Hidd el, hogy legjobb tudásuk szerint fogják elvégezni a munkájukat, és a legfontosabbat ne felejtsd el: Ezen a napon az a feladatod, hogy jól érezd magad.

 

Köszönjük ezt a remek cikket a szerzőnek !

Cikk szerzője:

Anni Vivien Romanov