Az örök dilemma zenekar vagy DJ játszon az esküvőn

Az örök dilemma zenekar vagy DJ játszon az esküvőn

 

dj vagy zenekar

Mivel a vendégek ízlése és korosztálya eltérő , ezen ok miatt igen nehéz mindenki számára megtalálni ideális választást zenei téren. Ez szinte lehetetlen, próbálj helyette arra törekedni, hogy leginkább saját magatok számára legyen a zeneválasztás megfelelő.

 

Amennyiben nem szereted a mulatós zenét, ne erőltesd az esküvődön sem, nem fogod tudni élvezni. Ha viszont mindenképpen élő zenét szeretnél, akkor jó megoldás a zenekar. Tapasztalatok szerint jó választás lehet a kettő vegyítése is: a buli elején és a vacsora alatt pár órát játszó zenekar, majd a hajnali mulatáshoz egy DJ hadrendbe állítása.

 

Zenekar /előnyök és hátrányok /

 

Az esküvői zenekar kiválasztásánál tudni kell, hogy mindegyiknek saját stílusa van, amiben a számokat előadja. Nem várható el, hogy egy Jazz zenekar mulatós számokat is beillesszen a repertoárba, már az elején érdemes tisztázni az alapvető zenei stílust, és , hogy mikre lehet számítani. Vannak kifejezetten party zenekarok, akik ismert számokat adnak elő saját stílusukban, ezeknek az előnye, hogy mindenki ismeri őket. 

A jó zenekar

fergeteges hangulatot tud csinálni az esküvőn és az élőzene hangulatát semmivel sem lehet összekeverni. Ha nem szánsz rá óriási összeget, próbálj meg olyan zenekar választani, ami kevesebb tagból áll, ez csökkentheti a kiadásaid. Ezzel szemben zenekaroknál általában magasabb árral kell kalkulálni (általában több százezer forintos), mint egyszemélyes fellépőnél: egyrészt, mivel több embert kell “megfizetned” a szolgáltatásért, másrészt sokkal több felszerelés, hangszert kell mozgatni zenekar esetén, a DJ-hez képest.  Hátránya lehet még egy több személyes zenekarnak, hogy nagy helyet foglalnak el.

 

DJ (régiesen: Lemez Lovasok J )  /előnyök és hátrányok/

Nekik is van egyfajta zenei stílusuk, de előzetesen átbeszélhetitek, mik azok amit mindenképpen szeretnétek hallani vagy akár együtt is összeállíthatjátok a zenei repertoárt. Ennek ellenére a DJ által játszott zene kevésbé lesz személyes mint az élőzene, cserébe eredetiben és biztosan jó zenei minőségben hallhatjátok kedvenc zenéiteket. Ahol a hely mérete sem engedi, hogy egy zenekar elférjen benne, ott inkább egy DJ-t ajánlok, mert kis helyen is elfér, ráadásul sokkal rugalmasabb a zenei választás, jobban lehet keverni a különböző stílusokat. Sőt akár Karaoke-t is be lehet csempészni az esküvői programba, de erről előre érdemes egyeztetni a vőféllyel vagy ceremónia mesterrel , továbbá vannak erre specializálódott szolgáltatók is.

 

Ami még fontos az esküvői hangulat fokozásához

Ami közös mindnél,:

-fontos megtudakolni, hogy a szükséges technika (színpadtechnika, hangosítás, fénytechnika, látványelemek ) rendelkezésre áll-e és a fellépő intézi-e ennek szállítását vagy a beszerzését, ill.

-hogy az ár tartalmazza-e a költségeket, netán neked kell erre szerződni egy harmadik féllel (vagy az esküvő szervezőnek), ami plusz költséget és feladatot eredményez.

Nem jó , ha ennek a feladatát a zenész rád hárítja. Sok Zenésznél/DJ –nél ez már benne van az árban, de erre mindig kérdezz rá.

 

Plusz tippek

Amit még érdemes előre tisztázni: meg lehet-e valahol élőben nézni őket? Esetleg a vendégek kérhetnek-e majd zenét? Van-e úgynevezett setlist-jük, azaz listájuk a zeneszámokról amikből választhatsz. Milyen ruhában lépnek fel,  vagy van-e saját videó csatornájuk (Youtube, indavideo, stb), el tudják-e játszani a nyitótáncot?. Biztos számos más kérdést fel lehet rakni, de ezek az általános kérdések. De ajánlom , hogy ha felmerül benned valami más kérdés nyugodtan tedd fel biztos szívesen megválaszolják.

Igaz, hogy az esküvői szalonunk Gyömrőn van, de rengeteg zenekarral és DJ-vel állunk kapcsolatban a környékben, akiket bátran tudunk ajánlani.